Urla’nın emekçi kadınlarından renkli kutlama

Urla Belediyesi ve STK’ların öncülüğünde yapılan Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlaması’na emekçi köy kadınları damgasını vurdu. Gülbahçe kadınlarının korusu, Atatürk Mahallesi’nin 77’lik mankenleri “Kadınlar Günü”nün renkli görüntülere sahne olmasını sağladı. 8.3.2018 20:12:10
Urla’nın emekçi kadınlarından renkli kutlama

Urla Belediyesi Tamirhane Binası’ndaki kutlamalara, Gazeteci-Yazar Tuluhan Tekelioğlu da katıldı. Tekelioğlu, kadın öykülerinden oluşan “Yapabilirsin” adlı belgeselinin ardından, Urla’nın cesur bir kadın belediye başkanına sahip olduğunu belirtti, “Kadın varsa imkansız yoktur. Kuvayi Milliye’nin öncü kentlerinden Urla’nın kadınları da Mustafa Kemal’in ruhunun yükseltildiği bir anlayışı sürdürüyor” dedi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise yaptığı konuşmada, “Üreten, paylaşan, başaran lider kadınların kenti Urla’ya hoşgeldiniz” dedi. Başkan Uyar, şunları söyledi:

“Urla, birçok kadının başarı öyküsüne mesken olan bi kent. Öyle ki kadınlarımız özenle yetiştirdiği ürünleriyle, sevgiyle beslediği hayvanlarıyla çiftçilik yapıyor. Yeri geliyor tarladaki alın terini silip tiyatro sahnesine çıkarak repliklerini sıralıyor. Tıpkı Bademler ve Balıklıova köy tiyatrolarımızda olduğu gibi. Yeri geliyor, girişimcilik eğitimlerine katılarak hibe almayı hak ediyor ve bir işletme sahibi oluyor. Tıpkı Zeytinler köy kahvemizi işleten Deniz gibi. Urla’da kadınlar fotoğraf çekiyor, kitap yazıyor, resim yapıyor, şarkı söylüyor, dans ediyor, istediği gibi giyiniyor. Örgütleniyor, ses çıkarıyor, hakkını savunuyor. Kadınları burada yaşamın her alanında aktif olarak görebilirsiniz. Çünkü biz Urlalı kadınlar biliyoruz ki, geleceği güçlü kadınlar şekillendirecek. Ve biz biliyoruz ki kadınlar hayatta sadece anne ya da eş olarak değil, önce birey olarak var olma hakkına sahibiz”.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, kadınlar ile erkekler arasındaki eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğine de işaret etti, “Kadını güçlendirmek, gücünü arttırmak önemli olsa da bu yeterli değil. Erkeği suçlamak, erkeği cezalandırmak, erkeği güçsüzleştirmek de çözüm değil. Bu sorun ancak, güçlü kadınlar ve güçlü erkekler el ele, omuz omuza vererek çözülebilir”diye konuştu.

Dünya Emekçi Kadın Günü kutlamalarında daha sonra Urla Belediyesi Kadın Halk Oyunları topluluğunun gösterisi yapıldı. Türkiye’nin ilk köy tiyatrosunu kuran Bademler Köyü’nün kadınlarının belgesel gösteriminin ardından Zeytinler Köyünün kadın girişimcilerinden Deniz Aslan ve Hilmiye Günay Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın da teşvikleriyle girişimci olmalarının öyküsünü anlattılar. Atatürk Mahallesi Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği’nin 7 yaşından 77 yaşına kadar değişen yaştaki mankenleri ise izleyenlerden büyük alkış aldı. Yine Gülbahçe Köyü’nden her yaştaki kadının oluşturduğu “Gül Kadın Korosu” izleyenlerden tam not aldı.