Tarımsal Kooperatifçilik Stratejisi Çalıştayı Bademler’de Başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Bademler Kooperatifi ile ortaklaşa düzenlenen “Tarımsal Kooperatifçilik Stratejisi Ne Olmalı?” Çalıştayı Bademler Doğal Yaşam Köyü Toplantı Salonu’nda açılış töreniyle başladı. Çalıştaya Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Eski CHP İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, Türkiye Milli Kooperatifler Başkanı Muammer Niksarlı, Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sever, akademisyenler, birlik başkanları, kooperatif ve oda başkanları katıldı. 21.10.2018 13:38:59
Tarımsal Kooperatifçilik Stratejisi Çalıştayı Bademler’de Başladı

Alanda kurulan kıl çadırlarda gün boyu akademisyenler önderliğinde “Tarımsal kooperatifler nasıl bir örgütlenme stratejisi benimsenmeli”, “Tarımsal kooperatiflerde demokrasi ve katılımcılık nasıl olmalı”, “Tarımsal kooperatifler ile yerel yönetimler ve demokratik kitle örgütleri arasındaki nasıl olmalı” ve “Devletin tarım ve tarımsal kooperatifçilik politikası nasıl olmalı” konulu başlıklı konuları ele alınacak.

Hedefimiz Kırsal Kalkınma
Çalıştayın açılışında konuşan Başkan Sibel Uyar; “Hedefimiz kırsal kalkınma, tarımsal sürdürülebilirlik. Bunun en sağlıklı yöntemi ise kooperatifler aracılığıyla üreticilerimizi desteklemek. İzmir’de 14 yıldır uygulanan bu planlama sayesinde artık bir İzmir modeli var. Doğayı, toprağı, suyu, kaynakları ve üretimi koruyarak sürdürülebilir bir kalkınmayı hedef alarak bunu aklın ve bilimin rehberliğinde gerçekleştiriyoruz. Biliyoruz ki, gelişmiş ülkelerin kalkınma politikalarının geçmişinde en önemli dayanak noktası kooperatifçilik olmuştur. Zira Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içinde kooperatifçilik önemli bir rol üstlenmektedir. Öyle ki yüzyıllardan beri hizmetin merkezine insanı ve çevreyi koyan kooperatifçiliğin görüş ve deneyimleri günümüzde yine ön plana çıkmaya başlamıştır. İnsanlığı geleceğe taşıyacak sürdürülebilir kalkınmanın alt yapısında kooperatif işletmelerinin yer aldığı görülmüştür. Kooperatifçiliğin önemle üzerinde durulmasında; yoksulluğun sona erdirilmesi, kadınları güçlendirmesi, cinsiyet eşitliğini sağlaması, kaliteli ve yaşam boyu öğrenme sağlanması, sağlıklı yaşama kavuşulması, gıda güvenliğinin ve iyi beslenmenin sağlanması, sürdürülebilir geçim ve adil bir büyüme yaratması konuları da göz ardı edilemez” dedi.

2014 yılında göreve geldiğinde gerçekleştirmiş olduğu ilk önemli işlerden birinin kadın kooperatifi kurmak olduğu dile getiren Uyar, 85 ortakla başladıkları bu serüvene 184 ortakla büyüyerek, gelişerek ve kazanarak devam ettiklerini ve Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile de yapmış oldukları protokoller ile üretime destek olduklarını söyledi.

Önce insan mutluluğu
Başarılı bir kooperatifin kurumsallaşması ve profesyonelleşmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Milli Kooperatifler Başkanı Muammer Niksarlı; “ Temel çözüm güçlü birlikler oluşturmaktır. Kooperatifler ticari olarak kar eder ama haksız kazanç elde etmez. Kayıt dışı işlem yapmaz. Sermaye tek elde toplanmaz. Kooperatiflerin diğer şirketlerden farkı bu. Önce kar değil, önce insan mutluluğu, sermaye koyanların mutluluğu önceliklidir” ifadelerine yer verdi.

Kooperatifçilik zorunluluktur
Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sever; “Kooperatifçilik hareketi artık bir seçenek değil, bir tercih değil zorunluluktur. Tarım olmadan bir ülke kurtulur mu diyoruz. Tarım da kooperatifçilik olmadan kurtulma şansı yoktur. Biz ilk önce kooperatifçiler olarak eksiklerimizi somut verilerle ortaya koymamız gerekiyor” diye konuştu.