Başkan Uyar, kadın kooperatifleri üyeleri ile buluştu

Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı Kadın Kooperatifleri Ege Bölge Toplantısı Balçova Belediyesi Engelli Tribün Merkezi’nde gerçekleşti. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, toplantıda kadın kooperatifleri üyeleri ile buluştu. 16.11.2018 15:45:27
Başkan Uyar, kadın kooperatifleri üyeleri ile buluştu

Kadın kooperatifleri için yapılan hizmetler ve kadınların ekonomik hayata katılımını sağlamak için yapılacak olan teşviklerin ele alındığı buluşmada, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, Aile Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nden Zübeyde Karagöz, Ticaret Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nden Sıla Ultanır, Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden Necmiye Üçer, Küçük Oteller Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Figen Mertol Dalfidan, KEDV Yönetim Kurulu Başkanı Şengül Akçar, KEDV Ege Bölge Koordinatörü Ayşe Temiztaş, SİMURG Kadın Kooperatifleri Birliği üyeleri, Huairou Komisyonu Genel Müdürü Sandy Schilen, Ege Bölgesi kooperatiflerinin yönetim kurulu üyeleri ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Kooperatifler herkesi kucaklıyor

Kooperatiflerin “Hiç kimsenin olmayan ama herkese ait” bir örgütlenme modeli olduğunu söyleyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi doğrultusunda kentin değerleri göz önünde bulundurularak Urla’nın markalaşma çalışması yapıldığını söyledi.

Başkan Uyar, Urla’da kadınların sosyal ve ekonomik hayata ve karar verme mekanizmalarına katılımlarını sağlamanın çok önemli olduğunu anımsattı ve Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin oluşum sürecinde Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile işbirliği gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yolculuğumuz 184 ortak ile devam ediyor

Uyar; şöyle devam etti:
“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Modeli geliştirerek uygulamaya koyduk. Avrupa Yerel Yaşamda kadın erkek eşitliği şartını imzaladık. Tüm bu süreçler kooperatif örgütümüzün güçlenmesi için çok önemliydi. Bu hedefler doğrultusunda göreve geldiğimiz 2014 yılında Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurduk. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü koordinatörlüğünde sürecini başlattık. Kadınlarımıza eğitimler vererek onların daha da güçlenmelerini sağladık. 2014 yılında 85 ortağın girişimi ile S.S Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurduk. 85 ortakla başladığımız yolcuğumuz şuan 184 ortak ile devam ediyor.”

Üretim büyüyor
Türk Patent Enstitüsü’nde marka tescili yapılarak dikiş, pastane atölyesinde üretilen ürünlerin “Urla Karya” markasıyla ambalajlanıp satışa sunulduğunu dile getiren Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İskele ve Balıklıova’da açılan kafeteryalarda kadınların istihdam ettiğini söyledi. Ayrıca Balıklıova’da kadınların 18 dönümlük plaj işlettiğinin altını çizen Uyar, kadınların Semt Evleri’nde hem eğitim aldıklarını hem de çalıştıklarını belirtti.

Kırsal kalkınma İzmir modeli ile üretici ve üretici örgütlerine yapılan hizmetlerden bahseden İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul, temel hedeflerinin küçük ölçekli üreticilerin kırsalda üretime devam etmelerini istediklerini söyledi.

Uluslararası Huairou Komisyonu Genel Müdürü Sandy Schilen 45 ülkede 60 dernekle tarımsal çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, KEDV ile yapmış oldukları ortak çalışmalar ve SİMURG’un önemini hakkında bilgi verdi. Ayrıca iklim değişikliğinin yarattığı sorunlara değinen Schilen, güneş enerjisiyle üretilen ürünler yetiştirdiklerini belirtti.